Jakou vybrat značku a druh vinylové podlahy

Výběr podlahy do interiéru je velmi důležitý. Pokud váš zrak padl na vinylové podlahy a je pro vás obtížné zorientovat se v jejich nabídce, jsou následující řádky určeny právě pro vás.

V dnešní době se klade velký důraz na stylový vzhled a zároveň praktické vlastnosti podlah. Právě proto vznikl vinyl, který nabízí vysokou odolnost, snadnou údržbu i množství dekorů a barev, díky kterým si vhodnou podlahu dokáže vybrat opravdu každý. Jak ale při výběru vinylové podlahy začít, na kterou značku se zaměřit, který typ podlahy zvolit a proč? Otázek je hodně a odpovědi se pro někoho, kdo se teprve s vinylovými podlahami seznamuje, hledají těžko. Začtěte se do následujícího textu a jistě odpovědi na své otázky naleznete.

Jakou vybrat značku a druh vinylové podlahy

Nejprve se zamyslete nad tím, jak bude podlaha zatížena

Ještě předtím, než začnete vybírat konkrétní podlahu, je potřeba si rozmyslet, jaké zátěži bude krytina vystavena. Bydlíte jen ve dvou a doma se vyskytujete sporadicky, ale chcete, aby podlaha vypadala vždy dobře a elegantně? Nebo jste rodina s malými dětmi, které běhají sem a tam, jezdí doma na odrážedlech, posílají si autíčka a občas se jim rozlije pití nebo na podlahu nadrobí? Máte domácí mazlíčky s ostrými drápky, které by mohly podlahu poškodit? Nebo jste už ve vyšším věku a hledáte především podlahu, která se bude jednoduše udržovat?

Zátěžové třídy vinylových podlah

Vinylové podlahy jsou rozřazeny do různých zátěžových tříd, podle kterých si snadno vyberete tu, která bude odpovídat vašim potřebám. Zátěžové třídy se určují dvojciferným číslem, kdy první číslice udává typ krytiny (2 = krytina pro bytové využití, 3 = krytina pro komerční prostory, 4 = krytina pro průmyslové prostory) a druhá číslice značí stupeň zátěže, které krytina odolá (1 – nízká zátěž, 2 – střední zátěž, 3 – vysoká zátěž).

Chcete lepenou nebo plovoucí vinylovou podlahu?

Druhým důležitým faktorem je výběr typu pokládky vinylových podlah. Ne každý podklad totiž dovolí libovolnou pokládku.

Lepené vinylové podlahy – tyto podlahy se prodávají v rolích nebo dílcích, které se přilepují k podkladu pomocí speciálního lepidla. Pro lepený vinyl je nutné mít připravený dokonale vyrovnaný podklad bez nečistot a prasklin, aby se nerovnosti neprokreslily na povrch podlahy. Výhodou je, že všechny lepené vinylové podlahy jsou dokonale voděodolné a mají výbornou tepelnou propustnost. Pokládku lepené vinylové podlahy by měl vždy provádět odborník, protože vyžaduje specifické znalosti a zkušenosti.

Plovoucí vinylové podlahy – jde o zámkové vinylové podlahy v podobě lamel opatřených click systémem. Plovoucí vinyl bývá o něco silnější než vinyl lepený, a proto je možné ho v některých případech pokládat i na původní povrchy. Pokládka je také snadnější a můžete si ji provést sami.

Ohledně pokládky je dobré spojit se s prodejcem podlah a konzultovat s ním váš výběr. U společnosti Plancher vám při nákupu vinylových podlah poradí jak při samotném výběru, tak ohledně jejich pokládky. Nebo si můžete pokládku vinylové podlahy nechat zrealizovat přímo od jejich odborníků.

Jakou vybrat značku a druh vinylové podlahy

Teprve teď přemýšlejte nad značkou podlahy

Když už máte jistotu v tom, jaké zátěži bude vinylová podlaha vystavena, co od ní očekáváte a jaký typ pokládky budete potřebovat, můžete se ponořit do výběru konkrétní značky vinylu a dekoru, který bude lahodit vašemu oku. Nespoléhejte na neprověřené výrobce, kteří nabízejí vinylové podlahy za lákavé ceny. Jejich kvalita nebývá zrovna vysoká.

Tipy na značky vinylových podlah, které nabízejí kvalitu a dlouhou životnost

Mezi spolehlivé značky a kolekce lepených vinylových podlah patří Fatra Thermofix, Fatra Vepo, Fatra Imperio, Gerflor nebo Projectline. U plovoucích vinylových podlah sáhněte po značkách FatraClick, Gerflor, Moduleo, Conceptline click či Eterna Project. Zvolit si můžete i speciální SPC vinyl neboli rigidní vinylové podlahy, které se pokládají stejně jako klasické plovoucí vinylové podlahy, ale narozdíl od nich jsou vybaveny odolnou deskou z minerálního kompozitu, takže jsou odolnější a mají vysokou stabilitu. Mezi kvalitní SPC vinyl se řadí značky Rigid, Arbiton nebo Tarkett. Zmíněné značky můžete zakoupit zde v e-shopu.

Svůj výběr zakončete volbou dekoru. U vinylových podlah najdete jak přírodní dekory dokonale imitující dřevo nebo kámen, tak dekory jednobarevné, motivy oblázkového chodníčku, tepaného plechu, parket i řadu abstraktních dekorů. Jaký motiv zvolíte, je už čistě na vás.

Zdroj foto: Plancher.cz, Flodoor.cz

Související příspěvky